11 Ogos 2010

Ramadan datang lagi

Alhamdulillah dapat juga kita bertemu dengan bulan Ramadan tahun ini.

Memasuki hari pertama, harapanku tak lain agara puasa kali ini dapat lebih sempurna dari tahun-tahun sebelumnya, puasa segenap anggota badan, puasa dari makan minum, puasa mulut, puasa mata, puasa telinga.

Semoga aku diberi kekuatan meningkatkan amalan di bulan yang penuh berkah ini sehingga dapat mencapai nilai taqwa sebagaimana firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 183:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.

Taqwa secara umumnya disimpulkan, "mengerjakan segala perintah Allah dan meninggalkan segala larangan-Nya."

Berbicara soal taqwa ini, aku teringat khutbah Prof. DR H.A. Mukti Ali (menteri Agam RI ketika itu) di masjid al-Nur, Pekanbaru pada tahun 1974. Beliau mengulas secara ringkas ciri-ciri orang bertaqwa dengan memetik surah al-baqarah ayat 1 – 5:

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

الم ﴿١﴾ ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ ۛ فِيهِ ۛ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ ﴿٢﴾ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ ﴿٣﴾وَالَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنزِلَ مِن قَبْلِكَ وَبِالْآخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ ﴿٤﴾ أُولَـٰئِكَ عَلَىٰ هُدًى مِّن رَّبِّهِمْ ۖ وَأُولَـٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ ﴿٥﴾

Alif laam miim. Kitab (Al Quran) ini tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertakwa, (iaitu) mereka yang beriman kepada yang ghaib, yang mendirikan solat, dan menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami anugerahkan kepada mereka dan mereka yang beriman kepada Kitab (Al Quran) yang telah diturunkan kepadamu dan Kitab-kitab yang telah diturunkan sebelummu, serta mereka yakin akan adanya (kehidupan) akhirat. Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka, dan merekalah orang-orang yang beruntung.

Orang yang bertaqwa antara lain:

  • mereka yang beriman kepada yang ghaib,
  • yang mendirikan solat,
  • dan menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami anugerahkan kepada mereka
  • dan mereka yang beriman kepada Kitab (Al Quran) yang telah diturunkan kepadamu dan Kitab-kitab yang telah diturunkan sebelummu,
  • serta mereka yakin akan adanya (kehidupan) akhirat.

Pada ayat pula dijelaskan bahawa orang yang melakukan perakara-perkara di atas, "Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka, dan merekalah orang-orang yang beruntung."

Semoga kita termasuk ke dalam golongan ini. Amin.

P.S: Hadis-hadis berkenaan puasa dapat disemak di Syafrein.com. Baru ada 3 hadis dan insya Allah akan ditambahkan lagi.