05 Februari 2007

Jakarta banjir, hotel penuh


Jakarta bukan hanya kebanjiran air, tetapi juga kebanjiran tetamu di hotel berbintang lima. Bilik hotel Sari Pan Pacific, telah terisi penuh pada 4 Fabruari 2007 oleh mangsa banjir. Detik.com melaporkan, dari 400 bilik yang dimiliki hotel yang berada di Jalan MH Thamrin itu, 360 bilik telah terisi penuh. Sementara 40 lainnya masih dalam pengubahsuaian.
"Kita sampai nolak-nolak tamu kemarin. Kita tidak perkirakan itu," kata PR Manager Hotel Sari Pan Pacific Nieke P. Handayani kepada detikcom, Senin (5/1/2007).

Nieke mengatakan, sebagian besar tamu hotel adalah mangsa banjir. "Kebanyakan keluarga, bawa anak-anak dan bayi. Kemarin ada yang cerita pada saya kalau rumahnya kebanjiran," cerita Nieke.

Keadaan serupa juga berlaku di Hotel Nikko, tak jauh dari Bundaran HI. Sekitar 88 peratus bilik telah dipenuhi. Namun pihak hotel tidak dapat memastikan apakah pengunjung adalah korban banjir atau bukan. "Mereka tidak membawa barang yang mencolok. Tapi saya perkirakan pada Kamis, Jumat dan Sabtu banyak kalangan korporat yang tidak dapat kembali pulang ke rumah dan akhirnya nginap di sini," kata Public Relations Officer Niki Ramadanu W.

Setakat ini, menurut sumber pemerintah wilayah Jakarta, 20 orang mati dan 206 ribu terpaksa meninggalkan kediamanan masing-masing. Sedangkan Kementerian Kesihatan sebelum ini mengeluarkan data 18 mati, 2 hilang, dan 339510 orang terpaksa berpindah.