21 November 2009

Penyair Baghdad: Nabeel Yasin


Foto: Nabeel Yasin dan Georgie Weedon


Pagi tadi aku sempat menonton "Witness" Al-Jazeera berjudul The Poet of Baghdad menampilkan sosok Nabeel Yasin.

Nabeel Yasin melarikan diri dari tanah airnya bersama isteri, Nada, dan anaknya yang berusia tiga tahun kerana dia telah menerbitkan puisi yang tidak sesuai dengan pandangan Saddam Hussein dan rezimnya, termasuk hasil karya, Si Penyair Menyindir Raja.

Telah dicap sebagai 'musuh negara', Yasin berdepan dengan ancaman penjara dan kemungkinan menghadapi kematian jika dia tetap di Iraq. Dia terus menulis dan menerbitkan puisi dari pengasingan di UK, karya-karyanya diseludupkan kembali ke Iraq, mereka menjadikannya simbol perlawanan popular.


Nabeel Yasin bersama Jo Tatchell

Sebelum menetap di UK, hidupnya berpindah randah, dari Lubnan ke Jerman, terus ke Cyprus, Syria kembali semula ke Lubnan. Begitulah lingkaran kehidupannya. "Tanah airku adalah beg pakaianku," katanya.

Nabeel's Song: A Family Story of Survival in Iraq,"Kini sang penyair Iraq itu sedang mempersiapkan diri untuk posisi perdana menteri dalam pilihan raya Iraq mendatang.

Georgie Weedon telah memfilemkan kisah Yasin bertajuk, The Poet of Baghdad (Si Penyair Baghdad.)

Penulis Jo Tatchell telah menulis sebuah buku, "Nabeel's Song tentang Yasin dan keluarganya.


Syafrein Effendiuz ialah editor di Majalah.Dompas.net, Dompas Network, Guided-Info.com, dan Artikel Sentral. Selain Catatan Sekilas, dia juga mengelola, Manggis.Info, Usahawan Maya, Perkahwinan, Tokoh dan lain-lain.